top of page

BIOGRAFIJA

Crtice iz historije

DJETINJSTVO

Rođen je 5. Februara 1971 godine u Sarajevu. Potiče iz prosječne radničke porodice od oca Mustafe i majke Senije rođ. Šukalić. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, gdje upisuje i fakultet. Još kao dječak u sarajevskom naselju Mahmutovac, pokazuje afinitete prema kulturi i političkom djelovanju, te sa svega 8 godina postaje najmlađi politički kažnjenik u ondašnjoj Jugoslaviji, kada zbog obične dječije igre tj. pisanja tzv. Proglasa o smrti komunizma i Edvarda Kardelja, na nekoliko taraba u mahali, biva prijavljen od strane komšinice miliciji i uhapšen skupa sa svojim ocem Mustafom. Pokazaće se kasnije da je taj događaj znatno otežao momačke dane, kao i služenje vojnog roka u SFRJ sa najtežim zadacima i obavezama koje je jedan tadašnji vojnik mogao imati.

VOJNI ROK U JNA

Prilikom služenja vojnog roka, prvo u Surdulici, a nakon par mjeseci na karauli Slavče na bugarsko-jugoslovenskoj granici, biva ponovo uhapšen i smješten u vojni zatvor „Pantelej“ u Nišu, zbog teksta u svom ličnom dnevniku na temu dešavanja u tadašnjoj pokrajini Kosovo, pronađenog tokom rutinske kontrole spavaone. Iz vojnog zatvora biva pušten nakon tri mjeseca na molbu drugara iz jedinice i pukovnika Nenada Stevanovića.

CENTRALA SDA

Po dolasku iz JNA, 1990. godine, Žiško se priključuje tada ilegalnom mlado-muslimanskom pokretu, koji će ubrzo prerasti u Stranku demokratske akcije, te obavlja različite zadatke za predsjednika stranke, organizaciju skupova širom Jugoslavije, te postaje uposlenik Centrale SDA. Po završetku radnog vremena, Žiško bi ostajao satima za pisaćom mašinom, na kojoj je kucao programske sheme budućeg radija i televizije, što je u tim godinama bilo ravno ludilu, jer privatni slobodni i neovisni mediji nisu postojali, niti je bilo osnova razmišljati da bi se tako nešto moglo ostvariti. Igrom sudbine, upis Hayat-a u registar javnih glasila SFRJ i R BiH, odbio je izvršiti tadašnji SDA kadar Mustafa Mujagić, ali je potpis i pečat u konačnici stavio ministar Velibor Ostojić, kadar SDS. Radio Hayat započinje ilegalno emitiranje putem prepravljene taxi radio stanice za nekoliko sarajevskih mahala. Milicija i vojna bezbjednost tragaju za Žiškom, koji se sa najbližim suradnicima mjesecima krije u džamiji Magribija na Marijin dvoru. Kodni naziv ove grupe bio je Bosnae52.

OSNIVANJE RTV HAYAT

Počesto bi jedan od šefova u Centrali SDA, r. Hasan Čengić, znao žučno kritikovati Žišku: „Idi bolan kući, šetaj s rajom, mani se ćorava posla, kakav privatni radio i TV, lud si“, no Žiško je bio uporan, što je kulminiralo osnivanjem tada prve neovisne radio-televizijske stanice Hayat. U prostorijama mjesne zajednice Bistrik, Žiško je okupio drugare, za ono vrijeme izuzetno hrabru i alternativnu omladinu Edinu Bećirović, Džemala Muftića, braću Kreševljaković, Segmedinu Srna, Aminu Šiljak, Dženanu Karačić, Erola Avdovića, Midhetu Kurspahić i druge. Kasnije su se projektu priključili Muamer Kalić, Emin Švrakić, Nermin Karačić. Hayat je danas respektibilna medijska kuća, a radio Hayat ostaće upamćen kao glas slobode na cijelom teritoriju BiH za vrijeme agresije. Hayat je formiran u februaru 1990. godine i javno promoviran 21. maja 1990 god. na svečanom forumu u sarajevskom Morića Hanu, na kojem su prisustvovale brojne zvanice iz tadašnjeg političkog i javnog života BiH.

OSNIVANJE MOS-A JUGOSLAVIJE

1991. godine Žiško osniva omladinski pokret MOS (Muslimanski omladinski savez), koji je bio samostalna politička organizacija, te nakon osnivačke skupštine u sarajevskoj dvorani Đuro Đaković (danas BKC) uz prisustvo delegata iz cijele bivše Jugoslavije, tadašnjeg Reis Ul-Uleme Jakupa ef. Selimoskog, predsjednika Mešihata IZ-e Sulejman ef. Čolakovića, dr. Stjepana Kljujića, dr. Harisa Silajdžića, dr. Muhameda Filipovića i drugih, MOS postaje pokret sa više od 250.000 članova. Najveći doprinos osnivača MOS-a Mahira Žiške, bili su uspješni pregovori sa tadašnjim vrhom JNA, generalom Veljkom Kadijevićem i njegovim suradnicima o slobodnom vremenu za obavljanje Džuma namaza i odvajanju kazana za vojnike muslimanske vjernike. Ostaće zabilježeno da je neposredno pred rat u bivšoj Jugoslaviji vrh JNA prihvatio ove zahtjeve i počeo primjenu istih. Pored funkcije osnivača pokreta, prvog Predsjednika, Žiško je do rata vršio dužnost potpredsjednika MOS-a.

R. H. OMER BEHMEN

U ovim predratnim godinama, oslonac Žiški je bio rahmetli h. Omer Behmen, predsjednik Mladih Muslimana odn. Direktor Centrale SDA. Behmen, dobroćudni ters, ali po mentalitetu tvrdi Hercegovac, jedini mu je davao direktnu podršku za svaku ideju ili projekat, koju bi pomenuo.

POČETAK AGRESIJE

1992. godine Hayat koji nije imao vlastitu TV frekvenciju započinje na Mahirovu inicjativu snimanje u video centru Biss na Grbavici, kod čuvenog snimatelja Selvera Bašića SLOBODNOG DNEVNIKA, a koji se je u periodu od 3. januara do 5. aprila 1992 prikazivao na bijelom filmskom platnu na sarajevskoj Baščaršiji. Građani Sarajeva svjesni da vijestima ondašnje TV Sarajevo ne mogu vjerovati okupljali bi se u hiljadama kako bi propratili ovaj dnevnik. Žiško tih dana snima pogibiju i džennaze prvim Šehidima JNA, proteste građana, otkriva i snima čuveni konvoj „banana“ na Bistriku, sa minareta džamije 7 braće na Bistriku svojom kamerom potajno bilježi brojne sastanke Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, generala Milutina Kukanjca i drugih, kada isti pripremaju pakleni plan o agresiji i poznatim dešavanjima u periodu 1992-1995. Putem Hayat-a vrši se nabavka i distribucija ručnih radio stanica braniteljima Sarajeva, nabavka MTS iz inostranstva i brojni drugi tajni zadaci, koji će se pokazati presudnim za obranu glavnog grada BiH u bližoj budućnosti.


Osnivač, ponekad reporter, ponekad snimatelj Žiško, svojom VHS kamerom zabilježio je stotine snimaka granatiranja grada, napada, borbenih djejstava, kao i poznate događaje 2 i 3. Maja 1992 godine u Predsjedništvu BiH i na ulicama grada, koji su bili ključni za odbranu Sarajeva. Čuveni snimci Ganić-Kljujić-Kukanjac-Izetbegović su emitirani na brojnim domaćim i svjetskim TV stanicama.

Žiško radi kao reporter-snimatelj do kraja Maja 1992. kada biva primljen u Ministarstvo obrane R BiH, na radno mjesto referenta za sigurnost i obavještajne poslove sve do novembra 1992. godine, kada se vraća u BMNR Hayat.

MINISTARSTVO OBRANE - BIRO

U Junu mjesecu 1992. Žiško predlaže tadašnjem ministru obrane Jerku Doki i njegovim zamjenicima generalu r. Munibu Bisiću i Omeru Bašiću, formiranje posebne službe, koja bi evidentirala sve eventualne ratne zločine počinjene na prostorima R BiH na svim stranama, što se na kraju i desilo, pa je formiran Biro Ministarstva obrane R BiH za istraživanje rata i ratnih stradanja. Biro na inicjativu Žiške, prerasta u Državni Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u novembru 1992. Najvredniji plod rada ove službe bio je prvi izvještaj o koncentracionim logorima u R BiH, koji je Žiško predstavio u Ženevi putem tadašnje aktivistice Amile Omersoftić. Nakon predstavljanja ovog prvog izvještaja, cjelokupna svjetska javnost bila je upoznata sa zvjerstvima počinjenim nad građanima naše zemlje, neviđenim od 2. svjetskog rata.

POST-RATNI PERIOD

Osnivač je Unije veterana rata JOB R BiH, nekoliko godina predsjednik i sponzor NK Olimpik Sarajevo i nekoliko drugih organizacija i institucija. Začetnik je i utemeljitelj Vakufa/Fondacije Gazi Isa-Beg Ishaković, Fondacije Primera i Fondacije Dobra Televizija.

BOŠNJAČKA RTV - ZAVJERA

Od novembra 1992. sve do kraja rata Žiško uspješno vodi BMNR Hayat. 1997. godine osniva TV Saray, koja započinje emitiranje programa, ali ubrzo na molbu predsjednika Alije Izetbegovića, Žiško usprkos oštrom protivljenju Omera Behmena, pristaje spasiti obraz državi i prihvatiti da se naziv stanice promjeni u BRT (Bošnjačka RTV) pošto je raniji istoimeni pompezno najavljivan bošnjački medijski projekat bio propao usljed nenamjenskog trošenja doniranih sredstava od strane Islamskih zemalja, koje su se počele interesirati za sudbinu projekta i doniranih novaca, pa kako bi se donatorima pokazao neki rezultat na brzinu i sačuvao obraz, odlučeno je da se ime BRT prisloni nekom postojećem, novom RTV projektu i time zataška ovaj veliki skandal. Iz posebice patriotskih razloga, Žiško prihvata ponudu Izetbegovića, i već za 15 dana signal BRT bio je aktivan. Žiško, formira Vakuf u koji uvakufljuje svoju imovinu radija Hayat, televizije Saray i privatnu imovinu i sredstva, ali jedan od osnivača bivše Bošnjačke TV, Džemaludin Latić već nakon nekoliko mjeseci vrši nezakonito oduzimanje cjelokupne opreme i u pratnji kriminogenih osoba, nasilno zauzima objekte radija i televizije te predajnik na Grdonju. Tako se i završava ovaj neslavni projekat, koji bi po riječima tadašnjeg reis Ul-Uleme Mustafe ef. Cerića trebalo zakopati u najdublji bezdan, i da se više nikad ne spomene.


Tijekom ove afere na Žišku i njegovu porodicu vršen je pritisak, prijećeno otimanjem malodobne kćerke, ubistvom i td. Uz pomoć tadašnjeg ambasadora R Turske u BiH r. Šukru Tufana, Žiško i porodica su evakuirani u Tursku, odakle za kratko nastavlja pravnu bitku protiv uzurpatora imovine i poput mitske ptice Fenix iznova se podiže iz pepela i pokreće nove projekte od nule.

POSLJEDNJIH GODINA

Nakon otimačine cjelokupne uvakufljene imovine, Žiško pokreće novu TV stanicu Alfa RTV, zatim A1 TV International i na kraju kompaniju Dobra Televizija, koja i danas radi i u svom okviru ima 35 TV stanica u svijetu. Pored Turske kratko je boravio u Austriji i na kraju u Kraljevini Španiji, gdje je živio do 2020. godine kada se trajno vraća u Sarajevo.

Govori tečno Španjolski, Engleski, Turski i Njemački jezik, a savladao je i Albanski, Arapski, Bugarski i Latinski jezik. Napisao je više radova na temu Ilirizma, ljudskih prava i sloboda, međunarodnih odnosa, sigurnosnih i ekonomskih prilika u regionu. ​


Autor je brojnih tekstova pobožnih pjesama, Ilahija, Kasida: Soko s Tabije, Granada, Lađe, Samo Allah Istina je, Od Mašrika do Magriba, InšaAllah, Majka...


Bio je dugogodišnji dopisnik Radio Beograda, turskog lista Turkiye Gazetesi, osnivač magazina Stil.

ULAZAK U POLITIKU

Predsjednik je Međunarodnog Ilirskog Pokreta, Bosanskog/Bošnjačkog Narodnog Vijeća, Regionalnog pokreta Demokrati BiH - Ilirska Zora, koji se zalaže za pomirenje balkanskih naroda porijeklom Ilira, jedinstveni ekonomski prostor i slobodno kretanje, razmjenu ideja i projekata, mir i suživot. Na proteklim BiH općinskim izborima bio je nosioc liste Bošnjačkog pokreta. Bavio se i humanitarnim radom. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja...

O meni: Press
O meni: Bio
spot6.png

MOJ CILJ

Zašto politička ličnost

Čovjek sutrašnjice mora živjeti sa samim sobom, ali i sa različitima od sebe. Čovječanstvu su potrebne sposobnosti svakog pojedinca, pa i mene. Najuzvišeniji cilj čovjekovog života je etičko usavršavanje ljudskog roda. Ja zaista vjerujem u to. 


Odgajaćemo i obrazovati buduće Bosance i Hercegovce, razvijat ćemo ključne vrijednosti našeg društva, poticati najvažnije potencijale koji će kulturno bogatstvo i tradicionalne vrijednosti naše domovine s ponosom njegovati i to kazivati svijetu i onima koji dolaze.


Od mladih očekujemo da mijenjaju svijet. Zato dragi sunarodnjaci, iskoristite svoju kreativnu energiju kako biste napravili promjene i kako bi smo zajedno ostvarili herojski uspjeh i od ovog napaćenog prostora stvorili kutak dostojan čovjeka. 

bottom of page