top of page

U MEDIJIMA

Pročitajte sve o kampanji

845A5918.JPG

MAHIR ŽIŠKO I HUMANITARNI RAD

Godinama smo gosp. Žiško kao i svi članovi pokreta radili kroz direktnu komunikaciju na pomoći svima koji su u potrebi. Obišli smo u posljednjih 10tak godina svaki kraj BiH i regiona. Podijelili stotine kilograma prehrambenih artikala, obnovili kuće, dodjelili novčanu i svakojaku drugu pomoć...

spot6.png

OBJAVLJENA KANDIDATURA ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Premda stojimo na stanovištu da je tzv. Bosna i Hercegovina nametnuta tvorevina, kao legalisti pokušat ćemo institucionalno da se borimo za povrat Ustava Republike Bosne i Hercegovine u međunarodno priznatim granicama, punopravne članice Europske unije, kao zemlje prosperiteta i njenih građana...S tim u vezi objavili smo na Dan pobjede nad fašizmom kandidaturu predsjednika Žiške za člana Predsjedništva naše države. SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

kampanja.jpg

NAREDNE AKTIVNOSTI

Kako bi smo ostvarili pravo za učešće na izborima 2022, našem nezavisnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, gosp. Mahiru Žiški prikupili smo potpise podrške punoljetnih građana Federacije BiH, koji su na centralnom biračkom spisku.

TALEB.jpg

PODRŠKA DOLAZI SA SVIH STRANA SVIJETA

Od 09.05.2022 godine, podrška kandidaturi gosp. Mahira Žiške za člana Predsjedništva BiH dolazi sa svih strana svijeta, od kulturnih, javnih, medijskih ličnosti, vjerskih autoriteta, pojedinaca, organizacija, udruženja građana, dijaspore...Posebno nam je zadovoljstvo što podrška dolazi iz svih država regije te iz oba BiH entiteta, gdje građani ogorčeni suludim diskriminirajućim zakonima, pravilima i odlukama negoduju otvoreno zbog diskriminatorske "ozakonjene" nemogućnosti da glasaju za željenog kandidata na cijeloj teritoriji države, a što je u suprotnosti sa svim univerzalnim deklaracijama o ljudskim pravima i slobodama...

BAHO.jpg

NAPADNUTI AKTIVISTI KOJI PRIKUPLJAJU POTPISE PODRŠKE PREDSJEDNIKU

Obavještavamo javnost da su naši aktivisti verbalno i fizički napadnuti danas oko 11.45 ispred gradske tržnice. Uz najogavnije psovke, pljuvanje i prijetnje dva muškarca srednjih godina oborili su roll up banner, nakon čega su se naši aktivisti povukli sa lica mjesta. O navedenom incidentu obavijestili smo policijske organe i podnjeli prijavu. Eto vam dragi gradjani u kakvom društvu živimo! Ipak, Vaša masovna podrška nam daje snagu da se nosimo sa svim problemima u ovoj fazi. CIK ispade kao instrument očuvanja postojećeg stanja, jer je maksimalno otežao situaciju novim političkim snagama, nezavisnim kandidatima i svakako meni lično, pošto po važećim pravilima u roku od samo nekoliko dana moramo prikupiti hiljade potpisa podrške, platiti ogromne takse za prijavu za izbore itd. što vladajuće stranke ne moraju. Ukoliko Bog dadne pa neki novi ljudi dođu na vlast sigurno će se pozabaviti ovim problemom.

17.jpg

ODBIJENA KANDIDATURA

Kako ste vjerovatno kao i ja već doznali sa pojedinih internet portala i medija, da je moja kandidatura za člana Predsjedništva BiH, danas odbijena, i to bez da sam prije objavljivanja navedenog saopćenja Centralne izborne komisije dobio takvu Odluku, obavještavam Vas da sa gnušanjem odbijam takvu vrstu političkog manipuliranja.

Naime, u telefonskom razgovoru sa uposlenicima CIK, doznajem danas da je kandidatura odbijena zbog nedostatka potpisa podrške. S obzirom da sam s njihove strane svojevremeno upoznat da je potrebno 3000 potpisa, iste sam uz ostale dokumente i plaćenu taksu u iznosu od 13.000 KM predao 20. maja 2022. Ovlašteni predstavnik CIK-a je kandidaturu prihvatio i izdao potvrdu da su svi uvjeti ispunjeni, a i u rubrici "Utvrđeni nedostaci" nije zabilježio nikakvu primjedbu. Zapisnik sam već objavljivao na društvenim mrežama.

Danas mi je telefonski rečeno da i ja kao nezavisni kandidat moram imati 5000 potpisa podrške!? U dokumentaciji CIK-a navedeno je da je za nezavisne kandidate potrebno 3000 potpisa. Indikativno je i zašto je CIK izdao saopćenje za medije o ovome, prije nego je i dostavio navedenu Odluku. Rečeno je da se od momenta prijema Odluke mogu putem CIK-a žaliti Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 48 sati, što ću i učiniti. Kao legalista i savjestan građanin BiH, sačekat ću Odluku Vijeća, nakon čega ću odlučiti o daljim koracima.

Ukoliko bude potrebno, svim sredstvima građanskog neposluha i bunta, branit ću Vaša i svoje pravo na fer i nepristrasne izbore. Osinje nacionalističko političko gnijezdo će biti razbijeno na ovaj ili onaj način, a demokratija i država vraćena narodu! Molim Vas za smirenost i da na demokratski način podignemo svoj glas protiv ove i svih drugih nepravdi u posljednjoj državi aparthejda i diskriminacije - Bosni i Hercegovini!

Povodom jednostranog odbijanja kandidature, predata je žalba pravnog tima Apelacionom vijeću Suda BiH putem CIK. Ništa još nije gotovo. Borba za pravdu i protiv aparthejda se nastavlja. Zahtjevamo poništenje Odluke CIK i omogućavanje prikupljanja dodatnih potpisa, kako to propisuje Izborni zakon. Sačekat ćemo Odluku Vijeća i odlučiti o daljim koracima.

Mahir Žiško, Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH, Sarajevo, 27. Maj 2022. godine

Political Conference

PREDIZBORNE AKTIVNOSTI

U petak 10.06.2022 godine održana je proširena sjednica Glavnog i Izvršnog odbora političkog pokreta Demokrati BiH – Ilirska Zora. Na sjednici su razmatrani ciljevi pokreta u narednom periodu, kao i ostala važna pitanja. Jednoglasno su usvojeni prijedlozi da se na narednim Općim izborima 2022. godine, pokret pridruži širokoj koaliciji, kao i da podrži neke od kandidata iz drugih stranaka ili koalicija za različite nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, prije svega kandidata za člana Predsjedništva iz reda Srpskog naroda Vojina Mijatovića, te kandidate za predsjednika odn. potpredsjednika Republike Srpske Ćamila Durakovića iz reda Bošnjaka i Ivana Begića iz reda Hrvatskog naroda. Pokret će na nivou koalicije kandidirati i svoje kandidate za Predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Demokrati BiH – Ilirska Zora, pripremila je liste kandidata za svih 10 kantona u Federaciji BiH, kao i parlamentarne skupštine F BiH, RS i Bosne i Hercegovine , koji će se sa ostalim kandidatima koalicije pojaviti na glasačkim listićima.

Izvršni i Glavni odbor pokreta, jednoglasno su prihvatili prijedlog da u pokret uđu dva politička subjekta iz Republike Srpske, sve skupa sa svim članovima tih stranaka, te će se u narednih nekoliko dana pristupiti osnivanju opštinskih organizacija u Banja Luci, Prijedoru, Kozarcu, Bijeljini, Palama, Istočnom Sarajevu, Bos. Gradišci, Srebrenici, Šipovu, Mrkonjić Gradu, Trebinju, Gacku i Nevesinju, Foči, Višegradu, Rudom i Čajniču.

Također je potvrđena spremnost da se opštinske organizacije otvore u Mostaru, Tuzli, Zenici, Brčkom, Gračanici, Tešnju, Vitezu, Travniku, Livnu, Bihaću i Goraždu.

Na sjednici je imenovan i glavni koordinator za dijasporu, te ustanovljen njen centralni ured u Luksemburgu.

Vijesti: Press
bottom of page